In 2013 is vanuit de tunnelwetgeving het generieke OTO-tunnel programma opgezet voor VWM wegverkeer. Dit gebeurde met eigen trainers in samenwerking met de markt.
Specifieke vakgebieden
Tegelijkertijd ontwikkelden we een opleidingsaanbod voor weginspecteurs en wegverkeersleiders dat zich richtte op rollen in plaats van functies. Dit wilden we eveneens uitzetten in de markt, maar gaandeweg bleek dat dit voor een aantal specifieke vakgebieden niet werkte. De kennis op die gebieden hebben we namelijk gewoon in huis. Hierop besloot het Managementteam van WVM om de kennisoverdracht intern te laten verzorgen met een didactische ondersteuning van de markt.
Nu moesten we nog een manier vinden om het verder te ontwikkelen. De juiste vorm vonden we al snel: onze eigen mensen een trainer opleiding geven waardoor zij hun collega’s deskundig kunnen opleiden: de Gele Academie.
Andere partijen
In 2014 startten we met opleiden van onze eigen mensen. Daarnaast zagen we een kans om een opleiding te ontwikkelen voor andere partijen die ook met onze weg te maken hebben. Op dat moment kwam politie Rotterdam met een opleidingsverzoek. Mede door het opleiden van de politie ging het allemaal erg snel. Er ontstond een sneeuwbaleffect waardoor steeds meer partijen bij ons kwamen aankloppen met de vraag hoe ze moeten handelen bij incidenten op de snelweg.
In 2015 ging De Gele Academie officieel van start met ervaren en enthousiaste trainers. Zij verzorgen tunnelopleidingen, REVI-opleidingen, opleidingen voor wegverkeersleiders en leveren inhoudsdeskundigen bij deze opleidingen en trainingen.
Op dit moment is de Gele Academie alleen actief op het gebied van wegverkeer. De ambitie is één Gele Academie voor heel VWM maar zover is het nog niet.
Ook trainer worden?
Werk je bij VWM wegverkeer en wil je ook trainer worden? Bespreek dit met je teamleider. Hij of zij kan je voordragen bij het projectteam van de Gele Academie via geleacademie@rws.nl