Soms liggen mogelijkheden en kansen dichterbij dan je denkt. En dat geldt ook voor kennis en kunde. In een grote organisatie als Rijkswaterstaat ligt deze kennis en kunde voor het oprapen. Opleidingsinstituut de Gele Academie zorgt ervoor dat die expertise bijdraagt aan het trainen van zowel onze collega’s, maar ook bijvoorbeeld voor brandweer, politie en (dieren) ambulance. Het up-to-date houden van onze kennis in een wereld die veel verandert is essentieel voor de veiligheid en doorstroming.
De Gele Academie is een opleidingsorganisatie van Rijkswaterstaat VWM (Verkeer en Watermanagement) die kennis en kunde deelt en borgt voor operationele taken op de weg.
Kennisdeling verbindt Rijkswaterstaat met politie
Enige tijd geleden kwamen er via Publieksinfo vanuit de politie twee verzoeken van dezelfde strekking binnen. Het ene verzoek werd gedaan door een politiedocent van de politieacademie, het tweede verzoek door een agent in opleiding. Beiden wisten niet van elkaars actie om uitleg te vragen.
Waar ze in geïnteresseerd waren? In alles dat te maken heeft met IM (Incident Management) en REVI (Richtlijn Eerste Veiligheidsmaatregelen bij Incidenten), maar vooral het laatstgenoemde. En of er iemand van Rijkswaterstaat ze daar iets over kon vertellen. Een goede zet om daar Rijkswaterstaat voor te vragen. Wij hebben immers de expertise in huis, dus nam de collega van Publieksvoorlichting contact op met Arie Meijwaard, een van onze trainers.
Nadat Arie met de beide heren contact opgenomen had ging hij op pad.

Nieuw type training voor Gele Academie
Tijdens de pandemie hebben we als Gele Academie niet stilgezeten. Sterker nog; we zijn behoorlijk druk geweest met het ontwikkelen van een volledig nieuwe training die we als Gele Academie toe kunnen voegen aan de Landelijke opleiding voor nieuwe wegverkeersleiders.
De nieuwe training
De nieuwe training neemt een hele dag in beslag en bestaat uit twee verschillende onderwerpen. In de ochtend is dat Optische- en Geluidssignalen (OGS), de training in de middag gaat over ‘bergen’. De trainingen worden steeds in een andere samenstelling verzorgd door Rolf Dierick (weginspecteur in Zuidwest Nederland), Herreld Vermeulen (wegverkeersleider in Noordoost Nederland) en Tobias Jansen (weginspecteur Zuid Nederland Oost) waarbij er per training twee trainers de les zullen verzorgen.
OGS
In de ochtend wordt aan de nieuwe wegverkeersleiders uitgelegd wat OGS is, waarom we dit als RWS hebben, wat de voordelen zijn, maar ook wanneer we de blauwe lampen wel gebruiken en wanneer niet. Ook leren zij om te gaan met ‘weerstand en discussie’ van onder andere collega’s met betrekking tot het gebruik van OGS.

Bergen
Na een pauze start in de middag een training over het onderwerp ‘bergen’. Tijdens deze training leren nieuwe wegverkeersleiders de highlights over dit onderwerp. We zouden daar dagen over kunnen praten aangezien het zo’n groot onderdeel van ons werk is, maar we moeten het helaas doen met een beknopte training.
We behandelen het protocol ‘B01 Bergen algemeen’ en hoe dat in de praktijk toe te passen. Verder leren we hoe om te gaan met veilig werken met bergers en behandelen we het vraagstuk; Wanneer start je direct berging op en wanneer niet en welke ketenpartners zijn er allemaal betrokken etc.? De REVI training is al voorafgegaan aan deze training, waardoor we met de training bergen direct wat meer de diepte in kunnen gaan.
Waarom deze nieuwe trainingen?
Omdat we merkten dat beide onderwerpen 'hot items' zijn in de operatie. De huidige wegverkeersleiders krijgen dit jaar ook een stukje bijscholing over OGS, daar kunnen wij dus mooi op aansluiten.
Toen enkele jaren terug bij Rijkswaterstaat het gebruik van OGS is ingevoerd is er weinig aandacht besteed aan een stukje opleiding hieromtrent. Het is een enorm deel van het werk van wegverkeersleider en je bent de hele dag bezig met het maken van afwegingen om wel of geen toestemming voor OGS aan de weginspecteur of Officier van Dienst te geven.
Wij zijn als Landelijke Opleiding in dat gat gesprongen en willen de nieuwe wegverkeersleiders alvast wat bagage meegeven om hier goed mee te kunnen gaan werken.
Voor bergen geldt bijna hetzelfde. Er zijn 5 protocollen over, bij elkaar misschien wel meer dan 30 pagina’s. Ook daar waren tot op heden nog geen trainingen voor wegverkeersleiders ontwikkeld.
Er zijn een paar onderwerpen rondom bergen die vaak terugkomen op de werkvloer. Door de nieuwe wegverkeersleiders alvast mee te nemen in die terugkerende onderwerpen willen we ze ook voor het bergen alvast wat bagage meegeven. Bij hun mentor op de verkeerscentrale zullen ze daarna de echte kneepjes van het vak moeten leren, maar wat eerste kennis is mooi meegenomen en dit zal ze helpen de informatie van de mentor sneller op te pikken.
De eerste keer
De eerste training vond plaats op maandag 10 mei jl. Omdat het om een vitale groep medewerkers gaat kregen we toestemming om dit fysiek te doen. Bovendien worden de lessen in kleine groepen gegeven.
Wij hebben na afloop eens gekeken hoe de trainers deze dag hebben ervaren en maakten daar een mooi verslag van.
.jpg)